top of page

KÖRNYÉKÜNK

Az alábbiakban néhány izgalmas programlehetőséget szeretnénk Nektek ajánlani:

Királyrét - erdei kisvasút – gyermekekkel érkezőknek

A Királyréti Erdei Vasút hazánk egyik legidősebb erdei vasútjainak egyike, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye. A Már Vártunktól autóval mindössze 3 perc alatt, biciklivel 6 perc alatt, gyalogosan pedig 17 perc alatt (1,3km) odaérhettek a kisvasút pénztárához, amely Kismaroson található és irány a kaland. A kisvasút szerelvényei egész évben közlekednek. Szuper program, ha például kisgyerekkel érkeztek hozzánk és valami élményprogramra vágytok. Adventkor például kivilágított kisvonaton utazhattok! További információt, aktuális híreket itt olvashattok: https://www.kiralyreti-erdei-vasut.hu/

Magyarkúti kiskör Verőcén át – gyalogtúrát kedvelőknek

Ha csak pár órátok van és nem szeretnétek magatokkal hozni túrafelszerelést, kiváló gyalogtúra lehet nektek az alábbi ajánlásunk. Verőcéről tehettek egy kellemes körsétát két jellegzetes üdülőövezetbe, Magyarkútra és Aranyoskútra. Utatok majd többnyire hétvégi házak között, széles föld-vagy aszfaltúton vezet, csak egyetlen helyen, az aranyoskúti kilátóhely után tér keskenyebb ösvényre, így abszolút nem igényel különös ruházatot. Magyarkúton, az Irma-forrásnál megpihenhettek egy kicsit, feltöltődni a Kocsma a pipáshoz nevű vendéglő kerthelyiségében tudtok, aztán elsétálhattok az 1930-as években épült Gonzága Szent Alajos turistakápolna mellett. Túrátok fénypontja azonban kétségkívül az aranyoskúti kilátóhely: a sziklák pereméről szokatlan szögből csodálhatjátok meg a Dunakanyart, akadálytalanul rálátva a visegrádi fellegvárra, valamint a Visegrádi-hegység mögötte húzódó hegyeire.

https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/magyarkuti-kiskoer-verocen-at/30766342/

Eurovelo 6 kerékpárút – kerékpárosok szerelmeseinek

Ha kisebb vagy nagyobb kerékpártúrára vágysz, akkor sem fogsz csalódni, hiszen a Dunakanyarban húzódik meg az Eurovelo 6 kerékpárút egyik legszebb része, ahol először a Duna bal, majd a jobb partján bringázhatsz. Szobon, a komp kijáratánál kezdődik a Duna menti kerékpárút. Az EuroVelo 6 útvonal - amelyet neveznek a Folyók útvonalának is – az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig húzódik és az egyik legnépszerűbb EuroVelo útvonal. Bátrabbak akár Szobtól Budapestig is bringázhatnak, de ha rövidebb szakaszon néznél szét, természetesen ez sem akadály. Zebegényen érdemes betérőt tenni a faluba, amelynek sajátos hangulata van. Nagymarosról páratlan kilátás nyílik a Duna másik oldalán magasodó Visegrádi-hegységre és a fellegvárra. Nagymarosról komppal tudtok átugrani Visegrádra, ha szétnéznétek. Vác, a Dunakanyar keleti oldalának központja, semmiképpen ne hagyjátok ki, hangulatos kisváros, csodás éttermek és fagyizóhelyek várnak. Amennyiben Vácról már visszafordulnál egy kellemes vacsora után, tudod, nálunk megpihenhetsz a bringatúra után is a jaccuzziban, feltöltődhetsz a szaunában, majd vár a kényelmes ágy egy pihentető alvásra.

 

Nagymaros - Julianus kilátó – kirándulást szívlelőknek

Akár Zebegényből, akár Nagymarosról kapaszkodtok fel a Hegyes-tető (482 méter) emelkedőjén, nagyjából négy kilométernyi sétával juthattok fel a kilátóhoz. Zebegényből a sárga, Nagymarosról a kék jelzésen kell menni. A nagymarosi kék jelzést a vasúti híd alatt átkelve, jobbra fordulva, az utca végén találjátok. A túra közepesen nehéznek mondható. Aki először jár itt, garantáltan meglepő élményben lesz része, hiszen a panorámát 270 fokban a Duna látványa uralja. 

Az épület középső szintjén egy fedett helyiséget alakítottak ki, ahová behúzódhattok, megpihenhettek, elfogyaszthatjátok az elemózsiátokat, miközben tovább gyönyörködhettek a kilátásban az ablakon keresztül.  A csaknem 15 méter magas, kör alakú kőtorony Julianus barátról kapta nevét. Csigalépcsője igen meredek és keskeny. A turistaútvonal minden évszakban felfedezhető, de érdemes az időjárási viszonyokat figyelembe venni.